Skötsel - Fikon

Omplantering och storlek på kruka
Fikon är en växt som växer relativt snabbt och med ett snabbväxande rotsystem som lätt breder ut sig. Trots att rotsystemet blir väldigt stort under kort tid gillar de att stå trångt. 
 
När det då är dags att välja kruka till ditt nyinköpta träd är det lite upp till var och en och det finns två vägar att gå.
Väljer man en kruka som är mycket större än den kruka trädet redan står i får trädet chansen att tillverka rötter och breda ut sig och dessa träd tar alla möjligheter de får och de gör det fort, all energi läggs på rotsystemet och därför händer det inte speciellt mycket ovanför jord under denna tid. När rotsystemet har brett ut sig i hela krukan börjar trädet lägga kraft på att växa sig stort, tillverka bladverk och frukt.
 
Ett val av mindre kruka ger ett mindre rotsystem vilket innebär att trädet lägger fokus på bladverk och fruktbildning fortare. Dock blir inte trädet lika stort då det inte har tillräkligt med plats för fler rötter. 
 
När trädet väl är planterat kan du låta det vara i ca 3 år. Det växer fortare om man låter det vara. 
 
Tänk på att alltid ha ett lager med lecakulor i botten på krukan du planterar i så att det blir ordentligt med dränering så att rötterna kan andas ordentligt. 
 
 
Jord
När det är dags att köpa jord till omplanteringen av dina fikonträd är citrusjord eller medelhavsjord den jord du ska använda.
Många tror att jorden inte spelar någon roll och snålar därför in på detta och köper hem en säck vanlig planteringsjord - Jag vet, jag har varit en av dom/er. Men jag har lärt mig genom åren.
 
Citrusjord/ medelhavsjord är en "lucker" jord där rötter lätt kan leta sig vidare och vatten tar sig ut i krukan smidigt. Detta medför att växten utvecklar fler rötter som kan transportera mer vatten och ta upp mer näring ifrån jorden. Detta ger i sin tur att trädet fortare orkar utveckla ett större bladverk och frukt som mognar tidigare. 
Med allra viktigast är att just denna jord innehåller en speciell samansättning av alla näringsämnen som träden behöver.
 
Näring 
Jag ger samma näring som jag ger till mina övriga medelhavsväxter - citrusnäring. Detta kan man ge från tidig vår till då det är dags att ta in växterna för vinterförvaring. Under denna period ger man näring efter dosering på flaskan.
Under vinterperioden ger man inte någon näring alls, då trädet vilar och näring som inte sugs upp av trädet kan bränna rötterna. 
 
Det är bra att tänka på att välja en näring godkänd för kravodling om man nu vill äta frukterna som kommer explodera fram hela sommrarna! 
 
 
Vinterhärdig i sverige
Det finns några härdigare sorter av fikon som klarar sig året runt på friland (dvs nergrävda i rabatt) här i Sverige. En av de vanligare sorterna som klarar sig under våra kalla vintrar är  "Bornholmsfikon".
 
Flytta ut träd i kruka på våren
När nattfrosten är över ska träden ut så fort som möjligt. När det gäller medelhavsväxter brukar man säga "Ut så tidigt som möjligt och in så sent som möjligt" detta på grund av att dessa växter mår mycket bättre utomhus. Fikon är som sagt en tålig växt och det tål någon minusgrad. Så ställ ut det så tidigt som möjligt på våren så kommer tillväxten fortare igång! 
 
När trädet ska ut för första gången efter vintervilan är trädet inte alls van vid de starka UV strålarna och bränner sig fort om du placerar det i full sol. Var därför noga med att placera trädet i skugga de första två veckorna. Detta gör att växterna får en chans att utveckla det UV-Skydd som behövs.Tänk på att ju tidigare du ställer ut dina växter desto svagare är solen och det är lättare för växten att hänga med och utvecka skydd i sin takt. 
 
När trädet är avhärdat i skuggan är det dags att flytta ut det till en varm plats i full sol! 
 
I år flyttade jag ut alla mina medelhavsväxter direkt från vinterförvaringen (5-10 grader) ut på altanen under tak den 12 mars då det var ungefär 10 grader ute under dagtid. Det har varit någon natt där temperaturen varit på -1 grad någon kväll, men jag har låtit dem stå kvar. Det är bättre att träden får stå kvar ute då de är känsliga för stora temperatur skillnader så som skulle uppstå om man skulle flytta in trädet inomhus under natten. Dessa stora temperatur skillnader stressar träden enormt och det tar längre tid för dem att komma igång till säsongen.
 
Tänk på att dra in trädet under tak om det regnar många dagar i streck så trädet får en chans att torka upp mellan "vattningarna".
 
Höst och dags för vinterförvaring för träd i kruka: 
När frostnätterna börjar komma till hösten är det dags att ta in sitt fikonträd. Det klarar någon minusgrad men om det bär frukt kan man vara noga med att ta in trädet innan frosten kommer.  
Så länge temperaturen är mellan 5-10 grader kan fikont förvaras i ett mörkt rum då de är lövfällande växter. 
Ett frostfritt garage/ förråd/ vind/ källare fungerar utmärkt till dessa växter. Självklart gör det inget om de står ljust, men oftast är det lättare att hitta en mörk och sval plats än ljus och sval. 
 
Ett träd som förvaras i denna temperatur ska ej vattnas mycket, de ska vattnas så pass att det inte dör, men så lite att rötterna inte ruttnar. Lättast är att känna efter med fingret en bit ner i jorden, det får inte vara snustort, men absolut inte blött heller. Viktigt är att det aldrig torka ut helt. 
 
- Jag förvarar mina träd i vårt förråd, det håller ca 5-10 grader beroende på temperatur utomhus, växterna står precis under ett fönster utan extra belysning och de trivs jättebra. Jag vattnar ungefär 1 gång i månaden under vinterhalvåret om temperaturen ej överskridit 10 grader. Vattna försiktigt innan det har kommit ut nya blad så att rötterna inte drunknar. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback